achterblijven

Het is een beetje gek, je ouders gaan het huis uit

Als de ouders naar het buitenland vertrekken komen er unieke vragen op het gezin af. Blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen of gaan ze een eigen plekje zoeken? Ineens gaat alles veel sneller! Voor de kinderen is er niemand meer die op hun vingers kijkt en er is een goed vakantieadres! Klinkt als een mooie tijd! Toch kan het ook een beetje verwarrend zijn. Soms voelen ze zich achtergelaten en als ouders weet je niet of je wel weg kunt gaan. Andere momenten is het leuk en spannend en gaat het hele gezin kijken in het nieuwe land en huis.

Op kamers gaan is niet zó vanzelfsprekend

Op jezelf gaan wonen in de studententijd lijkt heel normaal, maar in Nederland wonen 46% van de HBO/WO studenten bij hun ouders thuis. Een deel van deze studenten gaan later in hun studietijd alsnog op kamers wonen. Van studenten wordt verwacht dat zij hun eigen financiën regelen en zelfstandig hun studie plannen. Daarnaast bouwen de meeste studenten een tweede nieuw sociaal leven op als zij op kamers gaan wonen. Ongeveer een kwart tot een derde komt erachter dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Met alle (financiële) gevolgen van dien. Dat alles vraagt extra veel van studenten van wie de ouders in het buitenland wonen. Wereld Wijd Welkom biedt opvang en ondersteuning waarbij deze jongeren open en eerlijk kunnen zijn. De ervaring leert namelijk dat veel jongeren het idee hebben hun ouders te moeten beschermen, zij zijn ver weg en kunnen er ook niets aan doen.

 

Even bijtanken, sparren of opladen

De meeste Nederlandse studenten gaan in het weekend naar huis om even bij te tanken bij de ouders op de bank en te bespreken wat er speelt. Afhankelijk van de afspraken gaat Wereld Wijd Welkom wekelijks tot maandelijks langs bij de student thuis of waar hij/zij dat prettig vindt. Door langs te gaan is de ondersteuning laagdrempelig, maar daarnaast is het makkelijker te zien hoe "echt" gaat. Een mooi voordeel voor de student is dat het hem of haar weinig tijd kost! Ook is er tussen de afspraken door ruimte om te bellen of te mailen/appen.

 

Als het aanbod van Wereld Wijd Welkom u aanspreekt kunt u altijd een email sturen. In de email kunt u uw vraag al te stellen, maar dit kan natuurlijk ook later. U kunt laten weten welk moment u goed past om per skype, contact op te nemen. Wij zullen dan met elkaar verkennen of en hoe Wereld Wijd Welkom u verder kan ondersteunen.

Pedagogische begeleiding voor expat kinderen. Vertrek, verblijf en terugkeer