alleen terug

Alleen terug naar Nederland

Studiekeuze, tassen pakken en klaar voor het avontuur!?

Veel van de jongeren die zijn teruggekeerd naar Nederland, praten in eerste instantie met het nodige enthousiasme over hagelslag, drop, stroopwafels en voornamelijk de kroegen. Als je echter wat langer doorvraagt zijn er ook wel wat "lastige dingentjes". Zoals onverwachte eenzaamheid of schamen voor ervaringen of vragen. Zelfs als je helemaal in Gronigen gaat studeren gaan de meeste studenten in het weekend en met de kleine feestdagen terug naar huis. Praktische zaken zoals abonnementen, openbaar vervoer, fietsen met iemand achterop, het lijkt zo vanzelfsprekend.....maar ik snap het soms gewoon niet. Ben ik dom ofzo? Nee dat ben je niet!

Als je niet zo Nederlands bent als je dacht, wat ben je dan?

Rond de studentenleeftijd vormen jongeren hun identiteit. In deze periode slaan zij een brug tussen de normen en waarden die zij van hun directe omgeving hebben meegekregen en de verantwoordelijkheden die zij als volwassenen moeten en willen gaan dragen. Jongeren die in het buitenland zijn opgegroeid hebben intensief kennis gemaakt met meerdere culturen, door erin te wonen, bevriend te zijn met kinderen uit andere culturen of via onderwijs en opvoeding. Hierdoor kennen zij meerdere sets van normen en waarden. Zij kunnen daardoor uit een breed palet kiezen, maar dat voorrecht kan ook heel verwarrend zijn. Zeker als je je alleen voelt. Sommige jongeren beginen zich af te vragen zich af waar ze eigenlijk bij horen. Dat is een lastige extra vraag rond deze leeftijd, want leeftijdgenoten en gelijkgestemden heb je nodig om te bepalen wie jij bent en wil zijn.

 

Wereld Wijd Welkom helpt kinderen en jongeren hun eigen antwoorden te vinden op dergelijke vragen! De begeleiding zal zich onder meer richten op het (her)integreren in Nederland. Hiermee bedoelen we ook de praktische zaken, van dubbeltjes tot reizen met het ov. Daarnast verkennen we samen de (jongeren)cultuur en ongeschreven regels en is er aandacht de identiteitsontwikkeling. Ook speelt versneld zelfstandig worden een rol. Terugkeren naar Nederland zonder ouders geeft naast een enorme vrijheid soms ook een gevoel van eenzaamheid, gemis, onzekerheid en verdriet. Ook daar is ruimte voor.

 

Afhankelijk van de afspraken komt Wereld Wijd Welkom wekelijks tot maandelijks langs bij de student thuis of waar hij/zij dat prettig vindt. Ook is er ruimte om te bellen of te mailen/appen. Door langs te gaan is de ondersteuning laagdrempelig, maar daarnaast is het makkelijker te zien hoe "echt" gaat. Een mooi voordeel voor de student is dat het hem of haar nu zo weinig mogelijk tijd kost!

Na elk kwartaal wordt samen met de jongere geëvalueerd en een voorstel aan de ouders gedaan welke begeleiding in het volgende kwartaal gewenst is. De behoeften van de jongere staan hierin centraal.

 

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Wereld Wijd Welkom organiseert (meerdere keren per jaar) een weekend voor jongeren die naar Nederland terugkeren of zijn teruggekeerd. Meestal keren zij terug om hier een studie te volgen. Tijdens dit weekend maakt de “student in spe” kennis met jaargenoten en andere jongeren met een soortgelijke achtergrond. Een mooie manier om snel te ervaren hoe het is om in Nederland zelfstandig te studeren en leeftijdgenoten te leren kennen.

 

Bij aankomst in Nederland, aan het begin van het studiejaar, nemen we tijd de student beter te leren kennen. Dit doen wij door samen dingen te ondernemen, praktische zaken te regelen en een aantal vragenlijsten. Wij bieden persoonlijke, professionele begeleiding om ervaringen te delen en hebben ruimte voor individuele vragen. Er is aandacht voor al het mooie van het “studentenavontuur”, maar ook voor de uitdagingen van “volwassen worden”, “een ander land” en “ouders op afstand”. Begeleiding door Wereld Wijd Welkom vergroot de kans op een succesvolle terugkeer naar Nederland en verkleind de kans op studievertraging.

 

Wereld Wijd Wellom helpt de kwaliteiten te zien en ondersteunt bij het maken van eigen keuzes.

 

Als het aanbod van Wereld Wijd Welkom u aanspreekt kunt u altijd een email sturen. In de email kunt u uw vraag al te stellen, maar dit kan natuurlijk ook later. U kunt laten weten welk moment u goed past om per skype, contact op te nemen. Wij zullen dan met elkaar verkennen of en hoe Wereld Wijd Welkom u verder kan ondersteunen.

Pedagogische begeleiding voor expat kinderen. Vertrek, verblijf en terugkeer