over ons / about

Bijzonder(e) onbekende uitdagingen en kwaliteiten

 

Kinderen van ouders die in het buitenland werken en wonen blijken specifieke kwaliteiten, uitdagingen en problemen te hebben. Daarover is niet zo veel bekend bij deze kinderen en hun ouders. Door de kinderen en jongeren (en hun ouders) te begeleiden als ze niet bij elkaar zijn of als ze in het buitenland met specifieke vraagstukken worden geconfronteerd, kunnen veel problemen voorkomen worden en nieuwe kansen geboden.

 

Wereld Wijd Welkom is opgericht door Rianne Cornelisse MSc, orthopedagoog. Zij heeft een groot netwerk van Nederlanders in het buitenland en veel werkervaring met jongeren in de adolescentie en gezinnen van verschillende culturele achtergronden.

 

Rianne Cornelisse

Ik ben net als mijn zussen geboren in Canada, maar al vrij snel teruggekeerd naar Nederland. Ik ben opgegroeid in Barendrecht en later in Noordwijk(erhout). Daarna heb ik Pedagogische Wetenschappen gestudeerd in Utrecht. Mijn vader ging tegelijk met mij het huis uit, hij is toen vertrokken naar Londen, om net als ik zeer regelmatig weer thuis te komen. Na mijn studie heb ik een jaar in Jamaica gewoond. Dat jaar zijn mijn ouders voor ruim 4 jaar naar Qatar verhuisd, waar ik voor het eerst bewust kennis maakte met de expat gemeenschap.

 

Als orthopedagoog/gedragswetenschapper wisten mensen mij snel te vinden met hun vragen rondom de keuze van moment voor terugkeer en de kleinere opvoedingsvragen. Ik ben mij ook gaan verdiepen in de terugkerende/teruggekeerde studenten, die naar mijn idee een bijzondere achtergrond, maar ook een bijzonder heden hebben. Zij ontwikkelde zich anders dan de andere studenten die ik kende. Ik heb er met een heel aantal gesproken en er veel literatuuronderzoek naar gedaan.

 

Ondertussen werkte is als gedragswetenschapper in de jeugdzorg van Rotterdam. Veel van mijn afdelingen richtte zich op de leeftijdsgroep, 18-23 jaar. De ondersteuning die we daar aan deze jongeren bieden zie ik als een goede ondersteuning van de expat kinderen. Maar deze expat jongeren gaan zich nooit aanmelden bij jeugdzorg en qua gedrag, intelligentie en uitdagingen passen ze daar ook niet goed tussen. Maar toch, dat steuntje in de rug, die terugvalbasis, het wegwijs maken in praktische zaken, ik denk dat expat jongeren een dergelijke btrokkenheid missen in Nederland.

 

En zo is Wereld Wijd Welkom geboren. Een aanbod voor jongeren die terugkeren naar Nederland, of al zijn teruggekeerd en wat aandacht kunnen gebruiken. Dit wordt in eerste instantie ingezet met een praktische insteek, maar als orthopedagoog zal ik ook actief bij de identiteitsontwikkeling en sociaal emotionele ontwikkeling betrokken blijven. Met het lanceren van dit aanbod kwam er direct de vraag om opvoedondersteuning op afstand te organiseren en hetzelfde aanbod te bieden voor jongeren die achter blijven of gezinnen die terugkeren.

 

Tegen een ieder die terugkomt naar Nederland of vertrekt zeggen wij "Wees Welkom"

 

Wereld Wijd Welkom op het Web

 

Op het internet is informatie steeds makkelijker te vinden. Mensen van over de hele wereld reageren en interacteren met elkaar. Hieronder een overzicht van een aantal activiteten van Wereld Wijd Welkom op het Web.

 

Voorstellen aan de Dutch Australian. Klik hier

 

Een reactie op de moeder die haar zorgen uit over het gedrag van haar expat dochter.

Klik hier

Pedagogische begeleiding voor expat kinderen. Vertrek, verblijf en terugkeer